Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Krzno
ChinchillaLand

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Scrollbar

Krzno činčila

       Krzno činčile ima nekoliko karakteristika koje je nemoguće veštački reprodukovati. Prvo po čemu će svaki laik prepoznati krzno južnoameričke činčile je boja. Postepeno pretapanje od tamnih leđa do snežnobelog stomaka daju krznu izuzetno atraktivan prugast dizajn. Sledeće obeležje je fantastična mekoća ovog krzna. Iz korena svake dlake izlazi 70-80 vlakana koja daju mekoću finiju od paučine.

       Iako izuzetno meko krzno ima visoku trajnost. Sledeće jedinstveno obeležje je gotovo neverovatna lakoća krzna činčile. Težina mu je jednaka težini iste veličine svile pa su i dugačke bunde od činčile vrlo lagane i zgodne za nošenje. Iz istih razloga dizajneri i modni kreatori koriste krzno činčile kao idealno prikladan ukras ekskluzivnoj odeći. Sve su to razlozi koji su plasirali činčilu kao jedno od najbolje plaćenih krzna na svetskom tržištu.

Određivanje zrelosti krzna činčila

       Određivanje zrelosti za početnike je vrlo složen i nesiguran zadatak, jer zrelost krzna ne počinje na svim delovima tela istovremeno. Najpre sazreva potiljak, zatim leđa sve do repa. Da bi mogli odrediti zrelost moramo utvrditi dva znaka zrelosti. Ukoliko dunemo u dlaku moramo videti samo jedan prsten belih dlaka. Ako se na nekim mestima pojave dva prstena, znači da je ovde počela da raste nova dlaka, te moramo sačekati novi termin sazrevanja.

Krzno činčila

       Drugi znak zrelosti je koža. Koža činčile mora biti zućkasto-bele boje. Najčešće se pojavljuje slučaj da je koža na leđima i bedrima žućkasto-bele boje, a napred kod glave ili na potiljku već malo ružičasta. To znači da će na tim delovima zrelost ubrzo prestati. Boja kože kod nezrelog krzna je sivkasto plave boje.

       Kod određivanja zrelosti normalono da uz navedene provere određujemo: punoću, dužinu I čistoću dlaka. Životinju sa ugriženim, zaprljanim krznom ne vredi odrati, nego moramo pričekati drugo ili čak treće sazrevanje. Ako životinja ima zapetljano i zaprljano krzno obavezno je moramo pročešljati i iščupati svu dlaku koja je mrtva. Da bi krzno činčile postiglo što veći procenat zrelosti potrebno je životinju češljati dva puta, prvi prilikom odvajanja od majke, a drugi nakon 5 meseci starosti.

cincila.rs | Južnoamerička činčila | Krzno činčila Uzgoj činčila | Ishrana činčila | Bolesti činčila

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player